Preadviezen 2023: Klare taal

Met genoegen presenteren wij hierbij de bundel met preadviezen en bijbehorende stellingen voor publicatie. Het thema van het NJV-jaarcongres van dit jaar is “Klare taal”. De noodzaak van helder taalgebruik en duidelijke communicatie is relevant in alle domeinen van het recht en heeft impact op zowel de overheid (wetgever, bestuur en rechter) als de private sector.

De volgende preadviezen maken deel uit van de bundel:

  • “Begrijpelijke overheidscommunicatie: dilemma’s en handreikingen vanuit communicatief en juridisch perspectief” geschreven door Tirza Cramwinckel, Henk Pander Maat en Ted Sanders.
  • “Zo goed en helder en menselijk mogelijk. Een pleidooi voor sprekende uitspraken” door Geerke van der Bruggen en AndrĂ© Verburg.
  • “Duidelijk en begrijpelijk. Over teksten en transactiebesluiten in het Privaatrecht” door Willem van Boom.

Deze preadviezen belichten het thema ‘Klare taal’ vanuit diverse wetenschappelijke disciplines, niet alleen vanuit een juridisch perspectief. Hiermee sluit het perfect aan bij de kenmerkende thematiek van de NJV.

Wij hopen dat deze bundel een waardevolle bijdrage zal leveren aan het bevorderen van helder taalgebruik en begrijpelijke communicatie binnen het recht en daarbuiten.

De bundel kunt u hier vinden.